saara

Itseoppinut kuvataiteilija rikkoo koulukuntarajat

Saara Pohjanpelto on taiteessaan ennakkoluulottomasti kokeillut ja yhdistellyt erilaisia visuaalisen ilmaisun muotoja.

Lahtelainen kuvataiteilija Saara Pohjanpelto viettää 80-vuotisjuhliaan tammikuussa 2014. Juhlapäiväänsäkin Pohjanpelto viettää omalla persoonallisella tavallaan: tavanomaisten kukka- tai esinetervehdysten sijaan hän on toivonut vierailtaan lahjaksi taiteellisen tuotoksen. Luvassa on runolausuntaa, musiikkiesityksiä ja kuvataidetta.

Juhlien yhteydessä Pohjanpellon kotona on nähtävillä taiteilijan ja hänen lähiomaistensa poikkitaiteellista tuotantoa.

Saara Pohjanpelto syntyi 10. tammikuuta 1934 Torniossa. Hän oli 12-lapsisen perheen toiseksi nuorin.

Keskikoulun Pohjanpelto, omaa sukuaan Piessa, kävi Torniossa. Hän suoritti sairaanhoitajan tutkinnon Oulussa, ja vuosia myöhemmin Tampereella asuessaan kirjoitti myös ylioppilaaksi.

Pohjanpelto tapasi tulevan puolisonsa Pekka Pohjanpellon Helsingissä. Avioparin esikoinen Tiina syntyi vuonna 1959, Teemu vuonna 1962 ja Kerttu vuonna 1967. Syvän haavan Pohjanpellon elämään jätti Teemun kuolema vuonna 1985.

Käsillä tekeminen on aina ollut osa Pohjanpellon elämää. Nuorena äitinä hän kutoi mattoja ja ryijyjä sekä ompeli lapsilleen vaatteita.

Aktiivinen taiteen tekemisen vaihe alkoi 1980-luvulla, jolloin Pohjanpelto ryhtyi tekemään kangaspuilla kuvakudoksia.

”Luovuus on aina ollut minulle tärkeää. Ennen Teemun kuolemaa piti aina tehdä jotain hyödyllistä, kuten mattoja tai vaatteita, mutta sitten kaikki muuttui. Taiteen tekemisestä itsestään tuli hyödyllistä – se oli minulle pakollista surutyön tekemistä”, Saara Pohjanpelto sanoo.

”Myöhemmin taiteen tekeminen jatkui, koska se on niin palkitsevaa. Tuntuu, että päivä muuten menee hukkaan.”

Pohjanpelto on uransa varrella kokeillut useita erilaisia tekniikoita, kehittänyt niistä omintakeisia sovelluksia ja myös yhdistellyt taiteen eri tekniikoita. Esimerkiksi marmoroinnissa Pohjanpelto on käyttänyt itse kehittämäänsä, aivan ainutlaatuista tekniikkaa.

Pohjanpellon töitä on vuosien varrella ollut esillä näyttelyssä eri puolilla Suomea, Lahden lisäksi muun muassa Helsingissä ja taiteilijan syntymäkaupungissa Torniossa.

”Sievästä pitävät ihmiset eivät välttämättä ymmärrä töitäni.”

- Jyrki Alkio


Yhteydenotot kuviin liittyen alqio.k [at] gmail.com tai tiina.pohjanpelto [at] kolumbus.fi

Kaikki oikeudet pidätetään. All rights reserved.